Om å vokse i kristen tro med Harry Potter

Søndag 6. november 2016, på Allehelgenssøndagen, feiret vi Soul Church med Harry Potter-tematikk i Bergstadens Ziir. Siden dette var en temagudstjeneste prekte jeg over en selvvalgt tekst. Sånn ble det:

Det står skrevet hos evangelisten Johannes:

Jesus sier: «Dette er mitt bud: Dere skal elske hverandre som jeg har elsket dere. Ingen har større kjærlighet enn den som gir livet for vennene sine. Dere er mine venner hvis dere gjør det jeg befaler dere.»

(Johannes 13:12-14)

Slik lyder det hellige evangelium.

I

Jeg begynner prekenen i dag med å ta på med dette skjerfet. De blant dere med øye for sånt ser at dette er et Griffing-skjerf. Det hører hjemme i Harry Potter-universet. Der er vi i dag. På denne dagen.

Dagen i dag kalles Allehelgenssøndag. Allehelgensdagen er en dag med mange gamle tradisjoner. Og dagen kommer ikke alene, den er en del av en merkedag-trio. Dagen før Allehelgensdag kalles Allehelgensaften, mens dagen etter Allehelgensdag fra gammelt av het Allesjelersdag. Alle disse dagene handler om menneskenes forhold til døden, men på litt forskjellige måter. Jeg vil si litt om det først, før vi flyr tilbake til Galtvort og Harry Potter etterpå.

Allehelgensaften var ifølge gammel tro en dag da grensene mellom de levendes og de dødes verden nærmest ble visket ut. Da kunne man støte på mye rart om man ikke var forsiktig: Vesener fra «Den andre sida». Vi kjenner dette igjen fra tradisjonene rundt Halloween, som er en kveld da spøkelser og monstre beveger seg rundt mellom oss. Og her er altså greia: Navnet Halloween kommer av det engelske All Hallows Eve(ning)¸ altså Alle-helgens-aften. I den katolske festkalenderen ligger Allehelgensdag fast på datoen 1. november, og da blir Allehelgensaften dagen før, som er den 31. oktober (som er den dagen vi feirer Halloween). Det som forvirrer tingene litt her, er at i vår kirkelige festkalender ligger ikke Allehelgen på en fast dato, men på den første søndagen i november. Derfor var også kvelden i går Allehelgensaften. Eller Halloween, om man foretrekker det.

Dagen i dag, selve Allehelgensdagen, er en merkedag for alle helgenene. Helgenene er de som nå er døde som på en spesiell måte er forbilder for oss som fortsatt lever. Noen av dem har sine egne helligdager. Johannes døperen har Sankthans 24. juni. Olav den hellige har Olsok 29. juli. Jomfru Maria har Maria budskapsdag 25. mars. Og så videre. Men det finnes mange flere helgener enn det finnes dager i året. Derfor feires Allehelgensdag, som er en slags «oppsamlingsfest» for alle helgenene sammen. Dette er dagen da vi hedrer våre forbilder i det som har med troen og livet å gjøre.

Og så, til slutt, kommer Allesjelersdag. I den gamle katolske kalenderen lå denne dagen på 2. februar. Allesjelersdag er en dag for å minnes alle de vi er glade i som nå er døde, uansett om de kan regnes som forbilder for alle andre eller ikke. Det er en dag for sorg og savn og ettertanke, for lystenning og navnelesning og minnemarkeringer. I vår kirke har Allehelgensdag og Allesjelersdag på mange måter blitt slått sammen på en og samme dag. Mange steder er det derfor minnegudstjeneste på Allehelgensdag. Og mange tenner lys på gravene denne søndagen, eller kvelden før.

I Røros menighet er det ikke lystenning og minnegudstjeneste i gudstjenesten på Allehelgenssøndag. Vi markerer Alle sjelers dag på Nyttårsaften i stedet for. Slik har det vært i mange år. I andre menigheter rundt her oss hvor vi bor er det minnegudstjenester i ettermiddag. Lokale tradisjoner er viktig å holde fast på.

II

Her og nå er det Soul Church. Og i dag er temaet altså Harry Potter. Jeg synes det passer bra, faktisk. Noen av oss varmet opp med en Harry Potter-fest i går. Der utnyttet vi en del elementer fra Halloween også, siden det var Allehelgensaften. Litt grøss og gru og spenning, men mest fest og moro. Og i dag skal vi sette fokus på fortellingen om Harry Potter. For om han kanskje ikke er en helgen, i streng forstand, så er han er forbilde for oss som leser om ham. Og det er det ganske mye vi kan si noe om, også her i kirka på en søndag klokka 11.

Harry Potter er en oppdiktet karakter som lever i en alternativ virkelighet. Han er trollmann. Vi er gomper, umagiske mennesker. Likevel er historien om ham både noe vi kan kjenne oss igjen i og på mange måter også lære noe av. Mange av de følelsene han kjemper med og de valgene han må ta kunne like gjerne handlet om våre liv.

Så jeg tenker at selv om Harry Potter ikke har noen egen helgendag – slik han heller ikke har noen egentlig fødselsdag utenfor bøkene – så kan vi lære noe av ham. Og så er det med Harry som med alle de egentlige helgenene: Ved å studere historien om ham blir vi også bedre kjent med en annen historie som kirka er opptatt av: Jesus sin.

III

Noe av utfordringen når vi skal si noe om Harry Potter som forbilde er at det å vanskelig å ikke si for mye. Mange av dere som er her i dag har sikkert lest alle sju bøkene. Men ikke alle har gjort det. Og da er det dumt å spoile innholdet i dem, ikke sant. Derfor har jeg tenkt å si noe om det vi kan lese i den første boka og se i den første filmen, den vi som var på Menighetshuset i går så sammen der.

Her er hva jeg vil gjøre: Jeg vil trekke fram tre forbilder fra den første boka. Tre karakterer, som hver på sin måte er veiledere og hjelpere for Harry og hjelper ham til å bli den han skal bli. De tre er Hermine, Ronny og Humlesnurr.

Hermine først. Hun er Harrys beste venninne. Hun er smart. Hun er skoleflink. Men hun har det ikke bare i hodet. Mot slutten av første bok, da Harry og vennene hans befinner seg nede i kjelleren under trollmannsskolen Galtvort, i kamp mot magiske krefter, er det en scene hvor Harry sier at han synes Hermine er en dyktig heks. Hun svarer:

«Jeg! Bøker og gløgghet!
Det fins viktigere ting – vennskap og mot og
– å Harry, vær forsiktig!»

Det er noe å ta til seg, tenker jeg, her i kirka. Det er ikke alt vi kan lese oss til. Det er ikke alt vi kan tenke oss fram til. Noen ganger må vi rett og slett lytte til hjertene våre. Og det å tro handler ikke så mye om hva vi leser og tenker og mener som det handler om det å leve i kjærlighet.

Den andre vi skal stanse ved er Ronny. Han er Harrys beste venn. Han er lojal, og han er kreativ. Mot slutten av første bok, da Harry og vennene hans befinner seg nede i kjelleren under Galtvort, leder Ronny de andre gjennom et parti trollmannssjakk. På et punkt må han ta et valg: De kan vinne partiet, men da må enten Ronny eller Harry ofres, altså slås helt fysisk ut av spillet. Ronny velger å slå sin egen brikke (og får juling så det holder for det) for at Harry skal kunne fortsette lenger inn i den labyrinten av oppgaver de er inne i. Her viser han hva kjærlighet egentlig er: Han setter Harry foran seg selv.

Den tredje vi skal stanse ved er rektor ved Galtvort, Albus Humlesnurr. Mot slutten av første bok, etter at Harry og vennene hans har vært nede i kjelleren under Galtvort, forklarer Humlesnurr hvorfor de onde kreftene og den onde trollmannen Voldemort ikke kunne skade Harry. Da Harry var liten forsøkte Voldemort å drepe Harry. Han tok seg inn i huset til foreldrene til Harry og drepte dem. Men da han angrep Lilly, altså Harrys mor, la hun hele sin kjærlighet inn i det å beskytte Harry. Og da skjedde det mystiske: Hennes kjærlighet ble til et skjold som beskyttet Harry.

«Din mor døde for å redde deg!» sier Humlesnurr. «Hvis det er en ting Voldemort ikke kan fatte, er det kjærlighet. Han forsto ikke at så sterk kjærlighet som din mors til deg etterlater seg spor. Ikke arr, ikke noe synlig tegn… den som er blitt elsket så dypt, selv om det mennesket som elsket ham er borte, har fått en slags beskyttelse for godt. Den sitter i huden.»

Av disse tre karakterene lærer vi altså hva kjærlighet er for noe. Vi lærer om å sette hjertet foran hjernen. Vi lærer om å ofre oss selv for en annen. Og vi lærer at kjærligheten faktisk er sterkere enn døden.

Dette er tanker som spiller en viktig rolle i hele Harrys historie, gjennom alle de sju bøkene. Etter hvert blir det mer og mer tydelig at det er akkurat dette livet hans og historien hans handler om: At noen ganger må man ofre seg selv for andre, og at kjærligheten er sterkere enn alle andre krefter i verden. Den som vil vite mer kan lese selv.

IV

Men vi kan si litt mer. For alt det vi har sagt om Harry Potters univers til nå, viser jo at dette er en vei til å si noe om kristen tro.

For Jesus samler de gode egenskapene til Hermine, Ronny og Humlesnurr i ett og samme menneske. Det er jo ikke så rart det, egentlig. For Jesus er den som alle små og store helgener er reflekser av, enten de lever livene sine mellom boksider eller i verden utenfor.

V

I dag skal vi ha en bønnevandring her i kirkerommet. På ulike måter kan vi sette ord på og be for dem vi er glade i – og oss selv. I dag gjør vi dette innenfor et Harry Potter-inspirert univers.

En av de tingene du kan gjøre er å tegne deg med korstegnet her framme ved døpefonten. Det skjedde med deg den dagen du ble døpt. Da fikk du korstegnet. Det er et kjærlighetsmerke, fra han som ble hengt på korset og gav livet sitt for sine venner. Det sitter i huden.

Etterpå skal vi feire nattverd. Når du inviteres til å ta imot brød og vin, er det et tegn til deg fra Jesus på at han er med deg alle dager, og at han vil følge med deg også når ingen andre kan, over alle grenser.

I den første Harry Potter-boka leser vi om jakten på De vises stein. Det var en stein som kunne gi evig liv til den som eide den. Her i kirka har vi ingen slik stein. Vi har bare tegn. Tegn på en kjærlighet som er sterkere enn døden, og som holder gjennom alt.

På veien kan vi gjerne lese litt om slike flotte forbilder som Harry Potter. J.K. Rowling har gitt oss en nydelig forbilde-fortelling i romanene om den unge trollmannen og hans kamp for det gode. Det er også noe å være takknemlig for.

Derfor sier vi:
Ære være Faderen og Sønnen og Den hellige ånd som var og er og blir én sann Gud fra evighet og til evighet. Amen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: