Om et fattig ynskje

På trykk i spalten Prestepreik i Fjell-Ljom torsdag 24. mars

Tenk at vi endelig skulle få oppleve den femte årstid igjen! Etter to år med avlysninger og begrensninger kunne vi sette oss ned i Røros kirke og nyte Vinterfestspill i Bergstaden igjen.

Opplevelsene sto i kø. Selv er jeg fortsatt litt sår i håndflatene etter all klappingen under Soul Church med Darryl Tookes og Røros Soul Children fredagskvelden. Lørdag fikk jeg være i kirka da Nidarosdomens jentekor framførte Alf Hulbækmos fabelaktige komposisjon «Den første sang på fjellet» for aller første gang, og jeg fikk nyte en time Bach i Kapellet før aftenbønnen. Så kom søndags formiddag og avslutningskonsert. Midt mellom bukkehorn, banondeon, kontratenor og jentekor ble jeg der sittende og lytte til Ann Helen Moens framføring av Henning Sommeros tonesetting av tre av Tor Jonssons dikt. Denne lille perlen med tittel «Fattig ynskje» traff meg midt i hjertet:

Var eg ein Gud,
ville eg skapa
ei stillare verd.
Der skulle alle elske.

Var eg ein Gud
ville eg skapa
kjærleik og død,
berre kjærleik og død.

Ei stillere verd – der alle skulle elske. Ikke en verden uten musikk, nei, naturligvis ikke det. Ikke en verden uten latter eller dansetrinn heller. Men kanskje en verden uten bomber og granater, for ikke å si en verden uten angstskrik fra bomberom. Ja, det tror jeg er en verden vi alle kunne ønske oss.

Og så dette: «Berre kjærleik og død.»

Det såre er jo at nettopp denne verden allerede finnes. Den finnes som en lengsel inne i oss. Vi lengter etter kjærligheten, og vi elsker like inn i døden. I kirkerommet, der jeg hørte Tor Jonssons ord sunget, bekjenner vil til og med håpet om en kjærlighet som er sterkere enn døden.

I en verden der døden og alle dødens venner stadig er på frammarsj, og der kjærligheten stadig brytes mot hat, intriger og forakt for liv, hørte jeg diktet som en bønn. Et fattig ynskje.

Derfor blir denne ukas prestepreikspalte en takk til Vinterfestspillene for håpet de formidler. Årets festspill kjentes som en oppvåkning etter en altfor lang vinter. Og neste år er det festspill igjen. Jeg har allerede merket av 16.-19. mars i kalenderen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: