Om Ukraina

Lørdag 19. mars arrangerte Røros AUF en støttemarkering for Ukraina. Arrangementet foregikk på Nilsenhjørnet. Jeg var invitert til å holde appell. Her er hva jeg sa.

Kjære alle sammen!

Da den russiske invasjonen av Ukraina var i startfasen, kom den ledende rabbien i Kyiv med et forslag til andre religiøse ledere i landet. Han ville de skulle lese Salme 31 fra det gamle testamente sammen som felles bønn. Teksten er et rop til Gud fra en beleiret by: «Jeg søker tilflukt hos deg! Fri meg ut i din rettferdighet!» Da Jesus hang på korset, siterte han også fra denne salmen like før han døde: «I dine hender, Herre Gud, overgir jeg min ånd!»

De siste ukene har folk bedt denne bønnen ilag i tilfluktsrom over hele Ukraina, hver dag klokka fem om ettermiddagen. Denne praksisen samler folk på tvers av religioner og livssyn. Selv den som ikke tror og håper på annet enn fred og fellesskap, kan delta. For det er nettopp fred og fellesskap dette handler om, og samhold.

Johan Falkberget skriver et sted i Nattens brød om mennesker som er korsfestet til golvet. I dag finner vi disse menneskene i bomberom i Ukraina. Det eneste de har, er samhold. Men det er også det viktigste mennesker kan ha: Samhold, og fellesskap. Av det vokser det fred.

Den som angriper andre, gjør noe dypt umenneskelig. Det å stå sammen, på tvers av alt det som ellers skiller, forener oss i én menneskehet. Når vi ser hverandre i øynene, kan vi se noe av oss selv i den andre. Akkurat nå, trenger vi å minne hverandre på det. Vi må aldri slutte å håpe på og kjempe for fred, samhold, og menneskelighet. Takk.  

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: