Om Maus

På trykk i spalten Prestepreik i Fjell-Ljom torsdag 10. februar

I slutten av januar begynte en nyhetsmelding å spre seg verden over om at en skolekrets i McMinn County, Tennessee, hadde fjernet Art Spiegelmans tegneserieroman Maus fra skolens pensumliste. Begrunnelsen var visstnok at boka inneholdt noen banneord (senere nærmere tallfestet til åtte, deriblant ordet «damn»), en tegneserierute eller to med (kvinnelig) nakenhet samt skildring av et selvmord. Selv om McMinn skolekrets i global sammenheng må regnes som en ganske liten størrelse, ble dette en stor sak.

En av grunnene til at saken vokste seg så stor som den gjorde, var at nyheten ble kjent i tiden rundt minnedagen for holocaust (27. januar). Maus er nemlig ingen hvilken som helst roman. Det er fortellingen om Vladek og Anja, Arts foreldre, og om opplevelsene deres i Polen i tiden før og under holocaust. Når Art skildrer grusomhetene Vladek, Anja og andre jøder måtte gjennomgå, gjør han det i tegneserieform. Jødene framstilles som mus, mens nazistene tegnes som katter. Amerikanerne er på sin side hunder, polakkene griser, britene fisker og franskmennene frosker. Det visuelle uttrykket er minimalistisk, men historien er voldsom. Parallelt med minnene fra 30- og 40-tallet skildrer også Art på selvbiografisk vis sitt vanskelige forhold til sin gamle far. Boka har fått klassikerstatus, og Art Spiegelman vant Pilitzer-prisen for Maus i 1992; det andre bindet utkom året før. 

Jeg leste Maus første gang da jeg gikk på videregående. Det var en opplevelse som preget meg i lang tid. Når jeg nå fikk høre at romanen faktisk har stått på leselista til en skole, var min første tanke: For noen heldige elever, som får fordype seg i dette kunstverket i skoletida!

Og så er altså boka bannlyst av et School Board. Eller, ikke egentlig bannlyst, den er ikke brent eller fysisk fjernet fra bibliotek eller satt på Index eller noe sånt, den er «bare» fjernet fra pensum til English Art Class på skolens 8. trinn. Men likevel: Det at et skolestyre i fullt alvor kan mene at en prisbelønnet tegneserie om holocaust er uegnet til faglig fordypning for ungdomsskoleelever fordi den inneholder banneord, er så teit og trist at det er vanskelig å sette ord på det.

David Corn har i et essay i Tidsskriftet Mother Jones gjengitt og kommentert referatet fra skolestyremøtet i McMinn. Han legger ingenting imellom: «Moments later, the board voted. All 10 members chose to boot Maus. Not one voted for teaching reality. This is a loss for the students and their teachers. They will miss out on a literary breakthrough amd a crucial slice of history. (A 2020 poll found that 63 percent of adults under the age of 40 did not know that 6 million Jews were murdered during the Holocaust.) What’s worse for the kids is that their intellectual developement is being held hostage by board members who are stuck in another era, who find vulgarity in an old pop song, and who cannot be bothered to do their own homework.»

Skolestyret konkluderte sitt møte med å be lærerne finne alternativ litteratur som ikke var støtende. Som Spiegelman selv kommenterte at det virket som om skolestyret ønsket seg en skildring av «et snillere holocaust». Forfatter Nail Gaiman tvitret at «There’s only one kind of people who would vote to ban Maus, whatever they are calling themselves these days.»

Heldigvis finnes Steisand-effekten, altså dette interessante som skjer når noen går høyt ut og ønsker å forby noe: Folk blir nysgjerrige på hva dette forbudte er. I dagene som har gått, har Maus klatret til topps på bestselgerlistene til nettbutikkene til både Amazon og Barnes & Noble. Folk leser med andre ord Maus som aldri før, sikkert også i Tennessee. Jeg kan ikke annet enn å glede meg over det. Jeg har plukket ned mitt eget eksemplar fra bokhylla også, og konstaterer at den fortsatt berører meg. Med dette anbefaler jeg Maus. Les og gråt du også.   

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: