Om jul versjon 2020

På trykk i spalten Prestepreik i Fjell-Ljom 3.12.2020

«Det var ikke rom for dem i herberget.» Slik lyder juleevangeliets ord, og slik ser det ut til å bli for flere av oss i jula dette året. Ikke at vi ikke har et sted å bo, nødvendigvis, for det har tross alt de fleste av oss, enten det nå er et hus eller en hybel eller et karantenehotell. Men så var det kirkerommet. Hvor mange kan vi romme i disse rommene våre i år, egentlig?

Kirkefellesskapets fremste gjenstand har alltid vært kirkehuset. Vi har rom, sier vi, og vi har fortellingene og vi har symbolene og ritene. Når det trengs, kan vi alltid åpne kirkedørene og slippe inn de som ønsker å bruke rommet, alle som vil fortelle fortellingene sammen og legge til sine egne fortellinger. Det er hva kirka er og gjør, det er vår modus operandi. Det å miste rommet er en fundamental krise i all kirkelig virksomhet.

Kirkefellesskapet hos oss har fortsatt rommene. Men vi kan ikke fylle dem. Enn så lenge er det en øvre grense på femti personer som kan samles i kirkerom om gangen. Selv Bergstadens Ziir, som lett kan romme tusen mennesker, får ikke huse mer enn litt mer enn én person per kirkebenk for tida. Det har vært krevende ei god stund allerede, og nå er det snart jul. Etter julekonsertsesongen, da kirkebenkene vanligvis fylles opp kveld etter kveld og uke etter uke, kommer selve høydepunktet, høytiden. I løpet av juledøgnet er vi nesten to tusen mennesker som kommer sammen i kirkene, synger og ber og deler fortellingen som barnet som ble født i nattemørket, svøpt og lagt i en krybbe. Bare julaften i Røros kirke har de siste årene samlet rundt fjorten hundre mennesker, fordelt på to gudstjenester.

I år må vi feire tjueåtte gudstjenester i Ziiren om vi skal kunne gjøre det samme. Det sier seg selv at det ikke går. Selv ikke med all mulig velvilje og dugnadsånd fra menighetsråd og andre frivillige klarer vi å få dette til.

Så hva blir løsningen? Her er hva som skal skje:

Glåmos, Hitterdal og Brekken menigheter planlegger å feire julaften på samme tidspunkt som tidligere år. Hvilket vil si klokka 13:00 på Glåmos, 14:30 i Hitterdal og 16:00 i Brekken. Det som blir annerledes i år, er at gudstjenesten feires ute, på kirketrappa. Dørene åpnes inn til kirkerommet, men vi samles ute, der det blir lys og orgeltoner, fakler og julesang. Juleevangeliet skal lyde fra kirkedøra. Ute kan vi være mer enn femti. Det blir jul allikevel.

På Røros ser vi oss ikke i stand til å gjøre det på akkurat samme måte. Det er trangere innenfor kirkeporten i gata enn det er uti markom, og selv med to hundre per økt vil det måtte bli veldig mange juleandakter for at alle skal få sin dose juleevangelium. Vi har vurdert Malmplassen – mange som husker den magiske julekvelden 2009 har spurt om vi ikke kan gjøre det igjen – men landa på at det ikke løser utfordringen, det heller. Vi kan fortsatt ikke samles mer enn 200, dersom vi ikke setter opp et gigantisk amfi som kan deles i tre soner, og selv om det i teorien skulle være løsbart, kan vi fortsatt maks være 600. Fokus vil være på å stenge ute, ikke på å slippe inn. Og det er vel i grunnen det motsatte av juleevangeliet.

Løsningen blir den samme som i påsken: Vi lager TV-gudstjeneste. Sønvis skal spille, allsangen skal lyde, og du kan synge med i din egen stue. Presten skal lese juleevangeliet. Julaften forblir kirkedørene stengt, men kirkeklokkene skal ringe jula inn klokka fem, i år som alle andre år. Og første juledag feirer vi to juledagsmesser for til sammen inntil hundre personer. Da må vi ha forhåndspåmelding. Det vil vi annonsere nærmere etter hvert.

Skulle så juleunderet skje og vi får samles mer enn femti likevel, kan vi hive oss rundt og lage to julaftensgudstjenester i Ziiren. Det er nok ikke veldig sannsynlig. Men TV-jul blir det altså uansett. Du kan se den klokka 16, eller senere i opptak, akkurat når det passer deg.

Velsignet adventstid, og god jul når den tid kommer! Vi skal klare dette sammen, dette også.

PS: Da Bibelselskapet kom med ny bibeloversettelse i 2011, forsvant «herberget» ut av den norske oversettelsen. Nå heter det at «det fantes ikke husrom for dem». #hjerterom

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s