Om et hav av muligheter

På trykk i spalten Prestepreik i Fjell-Ljom 24.9.2020

Livet oppsto i havet. I hele evolusjonsprosessen som har pågått siden, har livet vært avhengig av vannet og nært forbundet med havet. I dag står livet overfor en ny trussel: Havene trues av plastforsøpling. Åtte millioner tonn plast havner i havet hvert år. Og ettersom alt liv er forbundet i den samme, store livsstrømmen, vet vi at plasten ikke bare truer det marine dyrelivet. Den truer også oss.

Årets TV-aksjon har fokus på plastforsøpling i verdenshavene. En fjerdedel av all plasten i havet kommer fra Sørøst-Asia. Verdens naturfond (WWF), som er mottakere av midlene som samles inn under årets aksjon, vil bruke pengene til å etablere og forbedre avfallssystemer for mer enn 900.000 mennesker i landene Indonesia, Vietnam, Filippinene og Thailand. Målet er å redusere utslipp av plast til elver og hav med så mye som 7000 tonn årlig. For å nå dette målet, vil WWF samarbeide med lokalbefolkning, myndigheter og næringsliv. Prosjektene som settes i gang, sikter mot å samle inn og resirkulere søppel som i dag ender opp i naturen, redusere bruken av unødvendig plast og jobbe for at beslutningstakere forplikter seg til å nå WWFs mål om null plast på avveie i 2030. 

Jeg er medlem i den lokale TV-aksjonskomiteen, i år som i fjor og året før der igjen. Jeg er stolt over å bidra der. TV-aksjonen NRK er en kjempedugnad. På landsbasis jobber sju tusen frivillige for å mobilisere hundre tusen bøssebærere slik at aksjonen kan gjennomføres i hvert eneste lokalsamfunn over hele landet. Alt dette gjør TV-aksjonen NRK til verdens største innsamlingsaksjon målt i antall frivillige og innsamlede kroner fordelt på befolkningen. Aksjonen har vært arrangert hvert år siden 1974, og har gitt livsviktig hjelp til millioner av mennesker. Totalt har TV-aksjonen samlet inn ni milliarder kroner disse årene.

Tjue tjue har så langt vært et annerledesår på alle tenkelige og utenkelige måter. Koronapandemien får også konsekvenser for årets utgave av TV-aksjonen. Kort fortalt: Aksjonen blir heldigital. Hjertet i aksjonen har i alle år vært bøssebærerne. Slik blir det også i år. Men i stedet for at du kan bruke tre timer søndag 18. oktober til å gå med bøsse i et avgrenset geografisk område, inviteres du denne gangen til å bli digital bøssebærer gjennom Spleis og oppsøke og være tilgjengelig for givere i nettverket ditt i sosiale medier i stedet.

Selve innsamlingen starter mandag 5. oktober, altså om halvannen uke. Men du kan registrere deg som bøssebærer og opprette en digital innsamlingsbøsse allerede nå. Jeg har gjort det, og det var enda enklere enn jeg trodde. Det tok rundt ett minutt, og etterpå kunne jeg konstatere via TV-aksjonens nettportal at vår lokale aksjonskomité automatisk var blitt varslet om at jeg hadde registrert meg som bøssebærer.

Så her kommer dagens oppfordring: Bruk ett minutt eller to av dagen i dag, gå inn på blimed.no og registrer deg som digital bøssebærer, du også. Sammen forandrer vi verden, ikke steg for steg, men byte for byte.

På selve TV-aksjonsdagen søndag 18. oktober viderefører NRK tradisjonen med direktesending utover kvelden. Da kan vi lene oss tilbake etter to uker digital innsamling og konstatere at vi har bidratt til å gjøre verden til et litt mer levelig sted. Og vi kan sende en takknemlig tanke til WWF som vil gjøre jobben med å redde havene for framtida.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s