Om eksponentiell kirkevekst

På trykk i spalten Prestepreik i Fjell-Ljom 11.6.2020 under overskriften «Alle, alle vil vi ha med»

Søndag 7. juni feira lokalmenigheten gudstjeneste i Røros kirke for tredje søndg på rad, etter tolv uker med stengte kirkedører. Søndag 24. mai var vi fjorten til messe. Søndag 31. mai var vi tjueåtte. Søndag 7. juni var vi femtiseks, inkludert tjenestegjørende.

Se nøye på tallrekka 14-28-56. Ser du mønsteret? Det som skjer her, er at fremmøtetallet dobles fra uke til uke. Dersom denne utviklingen fortsetter, vil vi om fem uker ha en gudstjenestesøkning på 1.792. I så fall må kirkevergen ha planene klare for en utvidelse av kirka. Om sytten uker vil vi være 7.340.032 til messe; vi får tro grensa mot Sverige har blitt åpna da. Og om tjuesju uker, altså på Luciadagen, blir vi 7,52 milliarder. Det blir stas; da kan vi synge «Alle, alle vil vi ha med!»

Spøk til side: Det er hyggelig at kirkesøkningen begynner å normalisere seg igjen. Gjennomsnittstallet for 2019 var (i Røros menighet) 110 til stede pr. gudstjeneste. Holder vi julaften og konfirmasjon utenfor, var tallet 77. Akkurat nå har vi en begrensning på 50 personer i kirkerommet, foruten de som er involvert i «produksjonen». Så blir det interessant å se hva som skjer etter 15. juni; vi i Den norske kirke har også forventninger til visse oppmykninger da. Røros kirke kan romme mer enn femti personer, selv med streng praktisering av enmetersregelen. Samtidig skal det ikke være noen tvil: Vi vil følge de smittevernregler som gjelder. Naturligvis!

Men tilbake til den eksponentielle utviklingen jeg skisserte i stad: Dersom hver person smitter to andre med en sykdom som har inkubasjonstid på ei uke og vi ikke tar forholdsregler, tar det ikke veldig mange ukene før hele jordas befolkning er smitta. Denne lille leken med tall illustrerer ganske greit hvorfor smitteverntiltak fortsatt kan bli nødvendige ei god stund til. Uansett hva som skjer av oppmykninger fra mandag av, er vi ikke ferdige med kampen mot koronaviruset ennå.

Vask hendene, hold avstand og ta vare på hverandre. Så sees vi i kirka på Luciadagen.

PS: Om du vil lese prekenene fra de tre aktuelle søndagene, finner du dem på haraldhauge.wordpress.com. Der kan du lese om kjærlighet, om det nettverket av relasjoner som knytter oss sammen som menneskehet, og om hvorfor predikanten (altså jeg) mener alle former for rasisme og segregering er uforenelig med den kristne læren om Gud (treenigheten). Den som leser nøye, vil finne noen spark i retning en viss amerikansk president også.

PPS: Søndag 14. juni er det ikke gudstjeneste i Røros kirke. I stedet kan du feire gudstjeneste ved Aursundens bredd på Engesvollen klokka 12. Ta gjerne med egen stol! Og søndag 21. juni klokka 11 er det messe i Ziiren igjen. Ta gjerne turen til kirke da, du også.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s