Om kirkevalget (etterpå)

På trykk i spalten Prestepreik i Fjell-Ljom 12.9.2019 under overskriften «Etter kirkevalget»

Valgurnene er tømt, stemmesedlene er sortert og telt opp, og manntallpermene er lukket for denne gang. Valget 2019 er historie, og det er Kirkevalget 2019 også. Resultatet for sistnevnte er i skrivende stund ennå ikke helt klart hva bispedømmerådsvalget angår, for der skal alle stemmene telles samlet i Trondheim. Men vi vet allerede nå hvem som skal sitte i menighetsrådene i Brekken, Glåmos, Hitterdal og Røros de fire kommende år. Du finner oversikten på http://tiny.cc/m3ricz.

Jeg er takknemlig for og ikke så rent lite imponert over alle de frivillige som stiller tid og krefter til rådighet for menighetslivet hos oss på denne måten. Jeg synes de fortjener både gratulasjon og applaus, de også, sammen med andre som stiller seg til rådighet i politikken.

På valgdagen møtte kirkas frivillige valgfunksjonærer flere som ønsket å avgi stemme ved kirkevalget, men som ble hindret av at de ikke sto oppført i kirkemanntallet. Dersom du er en av dem som opplevde dette, og du mener at du egentlig burde stått oppført som medlem i Den norske kirke, da er du mer enn velkommen til å ta kontakt med meg eller noen andre på Kirkekontoret for å få ordnet opp i dette. Alternativt kan du sjekke og bruke kirkas elektroniske selvbetjeningsløsning for inn- og utmelding, som du finner på https://kirken.no/medlem.

Det kan også hende at ting forholder seg motsatt: Du som leser dette mener du skulle vært utmeldt av Den norske kirke, eller du har aldri vært medlem, men du har likevel mottatt valgkort fra kirka i posten i forkant av valget. Dersom så er tilfelle: Ta gjerne kontakt med meg om dette, så skal du få en personlig beklagelse. Det å oppdage at man står feiloppført i et trossamfunn man ikke ønsker å være medlem i, tenker jeg er en krenkende opplevelse.

Bakgrunnen for disse feiloppføringene i kirkas medlemsregister er sammensatt. Men problemene startet allerede den gangen registeret ble opprettet i 1998. Den gangen ba Den norske kirke ved Kirkerådet Stortinget om midler til å digitalisere kirkebøkene, som rent faktisk var gjeldende medlemsregister den gang. Dette mente Stortinget ville bli for dyrt, og de vedtok derfor at kirka i stedet skulle ta utgangspunkt i Folkeregisteret for sitt medlemsregister og slette alle ikke-medlemmer derfra(!). Negativ bevisførsel er aldri enkelt, og det måtte nødvendigvis bli en del feil og mangler i et slikt system, noen av dem langvarige. Det som er enda mer frustrerende er at det ser ut som om enkelte opplever at deres medlemsstatus noen ganger blir «nullstilt» igjen, slik at de kan finne seg oppført som medlemmer selv om de beviselig har meldt seg ut. Vi vet ikke hvorfor dette skjer (eller i hvert fall har skjedd tidligere), men det er mulig det er en slags glitch i systemet et sted.

Vi som arbeider i kirka ønsker å bidra til at medlemsregisteret vårt skal ha så få feiloppføringer som mulig; hver eneste feil er en for mye. Så om du har opplevd noe slikt som det jeg beskriver her i forbindelse med årets kirkevalg, eller om du kjenner noen som har, vil vi gjerne høre fra deg. Jeg lover at vi ikke skal benytte kontakten til misjonerende tvangsverving av noe slag, men vi vil gjerne skaffe oss oversikt over mulige feilkilder.

Vi mennesker tar mange slags valg. Jeg er glad for å leve i et samfunn hvor vi blant mye annet også har religionsfrihet, frihet til å dele tro med og tilhøre det trossamfunn man selv vil. Om årets kirkevalg kan gjøre at vi får lagt enda noen flere brikker riktig på plass, ville det være en fin bieffekt. Så gleder jeg meg til å takke gamle helter av og ønske nye velkommen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s