Om kjærlighet over grenser

Appell før forestillingen Eli Sjursdotter på Christianus Sextus, lørdag 3. august 2019:

Kjære Falkbergetvenner!

En skal ikke lese så mange sidene hos Johan Falkberget før en oppdager hvor viktig rolle det ytre landskapet spiller i diktningen hans. Det er kanskje aller tydeligst i trilogien som bærer navnet til det stedet hvor vi er nå, Christianus Sextus. I denne kollektivromanen framtrer landskapet nærmest som en av karakterene. Relasjonen mellom menneskene som vandrer rundt blant boksidene og det landskapet som de bor i og beveger seg omkring i spiller en helt avgjørende rolle.

Noe av det som kjennetegner landskapet i Falkbergets diktning, er at det er åpent. Der gruvene er lukkede rom som ender blindt lengst inne, er landskapet utenfor gruvegangene åpent i alle retninger, utover og oppover. Folk bryter nytt land og foretar lange reiser i alle slags himmelretninger. Og de krysser grenser. For landskapet selv er grenseløst; det er ingenting som setter fysiske hindringer mellom for eksempel Norge og Sverige.

Jeg tror ikke det er tilfeldig at flere av de sterke kjærlighetshistoriene Falkberget har skrevet om, handler om kjærlighet som krysser grenser. Tenk på Dråka og svensken Jöns i Christianus Sextus, eller An-Magritt og den tyske konstknekten Johannes i Nattens brød. Johannes og An-Magritt ble leserne første gang introdusert for i 1940, ved krigsutbruddet. Johan Falkberget valgte altså å knytte et litterært kjærlighetsbånd mellom nettopp Norge og Tyskland den gangen. Tenk over hva det forteller oss om hans syn på kjærlighetens forvandlende kraft!

I dag handler det om Eli Sjursdotter og Pelle Jønsa. Igjen møter vi det samme motivet, dette som altså har vært en del av Falkbergets forfatterskap helt fra gjennombruddstida: Kjærligheten er grenseløs. Den andre, utlendingen, den fremmede, er først og fremst et menneske, som du. Når du ser inn i den andres øyne kan du finne deg selv.

Vi lever i ei tid der fremmedfrykt tiltar, der høyrepopulisme er på fremmarsj i Europa på ny, og der verdens angivelig mektigste mann tvitrer meldinger som setter grenser mellom mennesker i og rundt hans egen nasjon. Finnes det en kur mot hat og frykt i 2019? Jeg kan ikke foreskrive noe enkelt botemiddel. Men jeg kan si: Les Johan Falkberget! Lytt til det han har på hjertet, om hjerter som slår i takt. La deg bevege, la deg berøre, og møt den fremmede som en søster eller bror – uansett. Så høy er den himmelen som hvelver seg over Christianus Sextus.

Takk for oppmerksomheten.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s