Om kroppslig åndelighet

På trykk i spalten Prestepreik i Fjell-Ljom 8.11.2018

Neste helg får Røros-menighetene besøk av en spennende teolog og forkynner under de årlige fellesmøtene. Det følgende er å anse som sokneprestens anbefalingsbrev.

Hva vil det si å være et åndsvesen, og hva innebærer det å ha et åndelig liv? Dersom du allerede nå synes at spørsmålet høres en anelse svevende ut, er du nok ikke alene. I vår kultur og i vårt språkunivers finnes det opptil flere skillevegger mellom det åndelige og det materielle. Jeg mistenker at dette ikke er aldeles heldig, for å si det med små bokstaver.

«Av jord er du kommet, til jord skal du bli!» sier vi i kirkelige begravelser, før vi legger til med håp i stemmen: «Av jorden skal du igjen oppstå!» Men innimellom alt det der er vi altså jordmennesker, tatt av jordas stoff og formet av dette. Gjennom millioner av år med evolusjon har vi beveget oss fra ursuppe til universitetsforskning, og vi har lært å lese vår egen historie ut av universet. Jord-mennesker er vi like fullt. Navnet Adam kommer av det hebraiske ordet ‘admah, «jord», og minner oss om hva vi egentlig er: Kroppene våre er laget av det samme stoffet som alt annet materielt. Vi er 100 % resirkulert stjernestøv, alle som en. Likevel har vi altså utviklet bevissthet, og vi kjenner at vår ånd, vårt indre liv, hele tiden ønsker å strekke seg utover seg selv, til andre og til Den Store Helheten.

Hva innebærer dette for et menneskes åndelige liv? Det betyr at åndslivet ditt også er materielt, i den forstand at alt som skjer i oss, i sentralnervesystemet vårt og i hjernen vår, hører sammen med vår kroppslighet. Det finnes ikke noen side av ditt åndsliv som ikke er kobla sammen med din jordmenneskelighet.

En av dem som har arbeidet systematisk med slike spørsmål innenfor teologien de senere årene heter Stian Kilde Aarebrot. Stian, også kjent som presten fra «Presten og ateisten» som vi hadde på besøk på Røros for et par år siden, har nylig gitt ut ei bok med tittel «Kunsten å forme livet», hvor han skriver om det han kaller «plastisk teologi», en variant av praktisk teologi hvor han utforsker hvordan (gode) vaner former oss som mennesker. Han skriver:

«Beveger du armen, er det fordi nevroner dedikert til dette formålet har blitt aktivert. Gjør du en matematisk utregning, aktiverer du andre områder i hjernen. Det er naturligvis også slik med religiøse aktiviteter, som for eksempel bønn. Også tro er nerveceller i aktivitet. Materien er spiritualitetens grunnstoff.

‘Vi har ikke en kropp – vi er en kropp’, skriver Gooder. Tygg på den du, Sting. Vi er ikke ‘spirits in the material world’. Det var paradoksalt nok Madonna, ‘we are living in a material world, and I am a material girl’, som hadde rett. Vi kom fra jord, skal bli til jord, og kommer til å leve i all evighet som jord.»

Og videre: «Da blir det å ta vare på kroppen også spiritualitet, på lik linje med bønn og meditasjon og så videre­. Ja, for ikke å snakke om å ta vare på materien, selve skaperverket. Sunn åndelighet handler like mye om nok søvn, en frisk hjerte­pumpe, god mat med venner, og kampen for å redde kloden fra forsøpling og overoppheting. De kristne bør derfor gå rett fra tilbedelse i kirkerommet til diskusjoner i styrerommet for å finne ut av saker som byplanlegging, bygnings- og landskapsarkitektur, miljøarbeid, sunt gårdsarbeid og rett bruk av ressurser, skriver N.T. Wright. For hvis jorden er Guds hellige land, kan ikke folket hans hvile så lenge den viser sykdomstegn.»

Jeg mener, kanskje ikke overraskende, at dette er god teologi. Ja, ikke bare det, jeg tenker at det er viktig teologi. Derfor vil jeg anbefale alt som kan krype og gå om å få med seg ett eller flere av de felleskirkelige møtene som de ulike menighetene på Røros arrangerer sammen 16.-18. november. Der er Stian Kilde Aarebrot gjestetaler. Jeg håper og tror han vil snakke mye om gode vaner for et jordbundet og konkret åndelig liv. Hermed anbefalt!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s