Om at vi er mindre alene sammen

På trykk i spalten Prestepreik i Fjell-Ljom 11.10.2018

Vi mennesker er flokkdyr. Det har vi vært helt siden ei god stund før vi klatret ned fra trærne og vandret ut av Afrikas savanner. Selv om det har skjedd mye med oss siden da, er vår grunnleggende sosiale programmering i bunn og grunn den samme.

Som kristen har jeg, i tillegg til evolusjonsbiologiske argumenter, en teologisk tydning av dette fenomenet. Gud er fellesskap, bekjenner kirka, tre personer i én enhet. Og siden det skapte speiler Skaperen, er det ikke underlig at også vi hele tida søker videre utover oss selv. Vi er ikke laget for å leve i isolasjon, like lite som Gud tilbringer evigheten i ensom majestet.

Derfor er den aller viktigste sida ved den kristne kirkes misjon i verden at den skaper åpne fellesskap. Når den ikke gjør dette, da bommer den på målet. Når den gjør dette, da vitner den om Den treenige Guds handlinger i verden.

I skrivende stund er det bare få dager igjen til årets TV-aksjon. I år går pengene som blir samlet inn til Kirkens Bymisjon. Bymisjonens arbeid handler nettopp om å skape åpne fellesskap. Slik presenterer Bymisjonen selv motivasjonen bak årets aksjon:

«Norge er et samfunn der forskjellene øker. Forskjeller som ikke først og fremst handler om etnisitet eller religion, hvor du kommer fra eller hvem du er. Men om du er innenfor eller utenfor.

Det er mange måter å være utenfor på. Fra å mangle en seng å sove i, til å være utenfor arbeidsliv eller sosiale fellesskap. Dette rammer ikke bare enkeltpersoner, men gir ringvirkninger for hele befolkningen.

Med TV-aksjonen NRK 2018 kan Kirkens Bymisjon skape møter som endrer liv. Ved å åpne dører og legge til rette for at flere møtes, skal vi vise hvorfor årets TV-aksjon er viktigere enn aldri før. Vi skal tilby mennesker som opplever å stå utenfor, et nytt fellesskap, en seng eller en samtale og slik bidra til at flere får muligheten til å oppnå egne mål og drømmer.»

Mange kjenner til Bymisjonens arbeid i og rundt Vår Frue kirke i Trondheim. Organisasjonen driver lignende arbeid rundt om i hele Norge. For pengene som samles inn søndag 21. oktober, har de som mål å skape 700.000 møter mellom mennesker. Det er en vakker og dypt menneskelig ambisjon, samtidig som det er noe himmelsk over visjonen.

43350155_10156534838956142_3826227909777948672_n
Foto: Berit Kristin Sevatdal

I Trondheim driver Bymisjonen Engleverkstedet. Der arbeider mennesker som av ulike årsaker er i en sårbar fase av livet. Noen har en kronisk sykdom, andre har fått livet snudd opp ned for en periode. I Engleverkstedet kan de dele gleden over å være sammen, å ha en jobb å gå til og å lage glassengler. Glassenglene lages av knust glass, og bærer i seg en vakker symbolikk: Av det som har gått i stykker, kan det skapes noe nytt og vakkert.

Til årets TV-aksjon har den lokale aksjonskomiteen fått drahjelp av Kjell Stedenfeldt, mannen som har designet glassenglene. Han har sørget for å få laget et parti Røros-engler med fargene rødt og gult som i Røros’ kommunevåpen. I dag, torsdag 11. oktober, mellom 12 og 15, kan du møte ham utenfor Frivillighetssentralen i Tufta. Der kan du også kjøpe en engel, dersom du ønsker det. Det er en av mange måter du kan støtte årets TV-aksjon på. Om du vil, kan du også melde deg som bøssebærer til årets viktigste søndagstur på blimed.no.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s