Om bøkenes vidunderlige verden

På trykk i spalten Prestepreik i Fjell-Ljom 16.8.2018

Det er over tretti år siden nå, men jeg kan fortsatt fremkalle følelsen, hente fram igjen opplevelsen av den aller første gangen jeg leste ei bok som var så spennende at jeg rett og slett ikke klarte legge den ifra meg. Jeg skulle egentlig ha sovna for lenge siden, men jeg bare måtte lese videre, under dyna, med lommelykt, i hemmelighet, med bankende hjerte og skjelvende hender.

Boka het Løven, heksa og klesskapet. Siden har jeg vendt tilbake til C.S. Lewis’ Narnia-bøker flere ganger, og jeg har også lest dem for mine egne barn. Hver gang stiger noen av følelsene fra den første leseopplevelsen fram i meg igjen, og jeg blir igjen grepet av barnas reaksjoner på den magiske verdenen i klesskapet, av dynamikken søsknene imellom – vi var også fire søsken hjemme hos oss, når jeg nå tenker over det – og av løven Aslans valg og offer. I tillegg til å være en stor fortelling i seg selv, er fortellingen om løven og heksa og klesskapet også en refleks av Den Store Fortellingen, en allegorisk framstilling av Jesus-historien som jeg levde med og i allerede den gang da. Det var kanskje ikke så rart jeg ble grepet av det hele.

Jeg leste en eldre oversettelse den gang, forresten. De fire barna het Petter, Susanne, Erik og Lise, ikke Peter, Susan, Edmund og Lucy som jeg etter hvert har blitt vant til å kalle dem. Men ellers var fortellingen den samme, dramaet like medrivende. Jeg mener å huske at Pauline Baynes’ illustrasjoner også var trykket i utgaven jeg leste den natta. Men kanskje spiller hukommelsen min meg et puss akkurat på dette området, kanskje er det en av de senere utgavene jeg har bladd i som har smeltet sammen med min barndoms leseopplevelse.

Det jeg er helt sikker på at jeg kan huske, er hvor jeg fant boka: I bokhylla på det lille kontoret i kirka i Kurayoshi i Japan, der mine foreldre arbeidet på vegne av norsk misjon. Jeg synes jeg kan minnes at selve bokhylla var laget av planker lagt på tvers over murstein som var stablet opp i endene. Jeg husker lukta av boksidene første gang jeg bladde i dem. Jeg husker…

Ja, hva husker jeg? Hvor slutter den faktiske opplevelsen, og hvor overtar det litterære narrativet? Det er ikke så lett å vite sikkert. Men det er ikke så viktig heller. For nettopp slik er litteraturen: Den åpner nye rom, den lar oss dikte videre, se for oss ting, forestille oss verden slik den kunne vært og kanskje skal bli. Nettopp forestillingsevnen er noe av det største ved det å være menneske. Gjennom den øver vi også opp slikt som innlevelse og empati. Den som leser, er dessuten aldri alene.

Om to uker er det igjen tid for Litteraturfest Røros. Som en del av oppladninga til festivalen ble jeg og noen andre utfordra av litteraturfestsekretær Kirsti Sæter til å dele boktips på Facebook. Da var Lewis’ fantasy-roman den første jeg kom på og den første jeg gav videre fra ei bokhylle hvor jeg etter hvert har samla meg mange store leseopplevelser.

Under årets litteraturfest skal jeg få gleden av å samtale med Svein Tindberg. En av tingene jeg tror vi må snakke litt om, er Bibelen som litteratur. Tindberg har som kjent jobbet mye med å formidle bibeltekster fra scenen. Hva har det å si for livstolkninga vår at religiøse fortellinger formidles ikke bare som muntlig overlevering, ritualer og levd liv, men også som skrevet ord? Hva med vår egen forestillingsevne? Og hvordan skal vi forholde oss til Boka som bok? Hvordan er det å lese Bibelen eventuelt annerledes enn andre leseopplevelser?

Jeg regner med det skinner igjennom at jeg synes bøkene fortjener en egen festival og vel så det. Skulle du trenge noen lesetips, er det bare å sjekke Facebook. Tolle et lege!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s