Om regnbuen over Ziiren

På trykk i spalten Prestepreik i Fjell-Ljom torsdag 4.8.2016

Noen ganger sier et bilde mer enn tusen ord.

13563364_10154193562776142_1981368310_n
Foto: Harald Hauge (Instagram)

Bildet ble tatt dagen etter Oslo Pride-helga. Lørdag 25. juni var den dagen da til og med Krf-leder Hareide gikk i parade, begrunnet i at han ville vise solidaritet med ofrene for Orlando-massakren. Kristen-Norge er ikke lenger hva det var. Heldigvis.

Når denne teksten står på trykk er det bare noen dager siden 29. juli. Olavsdagen feires til minne om martyrkongen Olav den Hellige. Som martyr er Olav et tvetydig tegn. For han bar selv sverdet, og han ledet selv en hær inn på Stiklestad, selv om tradisjonen senere har villet fortelle at han visste at han gikk døden i møte og at han var fast i troen på at han skulle bli såkornet som den norske kristenkulturen skulle vokse fram av.

Martyrene i Orlando bar ingen sverd. For jeg synes vi skal tørre å si at det var det de var: Martyrer. De døde fordi de var åpne om at de var de de var. Angrepene var rettet mot dem som representanter for en bestemt gruppe. Noen ganger rammer terroren blindt. Slik var det ikke i Orlando.

Kirka har med årene blitt flinkere til å lytte til og ta på alvor LHBTI’s erfaringer av å være en ut-gruppe. Det er ikke lenger farlig å være skeiv i Norge. Andre steder i verden, derimot, er situasjonen annerledes. Og vi trodde ikke det var farlig i Orlando heller.

Det er mulig å stå solidarisk med alle skeive og samtidig mene at «ekteskap» er et ord som ikke omfatter kirkelig vigsel av likekjønnede par. Det har i hvert fall Kirkemøtet i Den norske kirke vedtatt som kirkas forståelse av saken. Men på Røros driver vi ikke med slike filologiske og teologiske balansekunster. Hos oss står kirkedøra åpen for alle som ønsker å gifte seg, og det er ingen i staben som reserverer seg mot noe som helst.

Disse tankene fór igjennom hodet mitt idet jeg løftet kameraet på øvre kirkegård. Hvilke tanker som går igjennom hodet ditt når du ser bildet vet bare du. Selv tenker jeg at bildet, i tillegg til den kommentaren det er til kirkelig homofilidebatt, kan tjene som en påminnelse om solidaritet med alle som forfølges som de de er. Det er nemlig altfor mange som lever med dødstrusler den dag i dag, for hva de er eller for hva de tror på eller for hva de står for. Jeg skulle ønske de også kunne få oppleve en regnbue utspent på himmelen over livene deres.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s