Om å mimre via YouTube

Fenomenet YouTube har mange spennende sider. En av dem er at videosnutt-siden er en veritabel minnebank for de av oss som vokste opp med å se en del på TV.

De vesentligste av mine TV-opplevelser fant sted i Japan. I tillegg til alle de vanlige anime’ene som også den jevne japanske skoleelev fulgte med på (serier som nå opplever en renessanse her til lands!) har jeg også noen særdeles gode minner knyttet til et par kirkelige anime-varianter. Du vet, tegnefilmversjoner av bibelhistorien. Flanellograf møter anime, rett og slett.

Mine TV-minner framstår med andre ord som rimelig annerledes. Jeg aner egentlig ikke hvem Titten Tei eller Labbetuss er, men sier du Kandenchin begynner jeg å synge Ton ton tondeagatte tonderara tonderara…

For det morsomme er hvor spikret disse tingene fortsatt er i hukommelsen. Før jeg begynte å lete litt på YouTube (og jeg aner egentlig ikke hvorfor jeg begynte med det akkurat nå!) har jeg ikke sett bilder eller hørt soundtrack’et fra serien på 20 år – minst! – men med en gang videoene begynner å rulle kjenner jeg umiddelbart alt igjen, og jeg kan også til en viss grad si hva som venter rundt neste frame.

Nesten, i hvert fall.

Uansett: Her får du også ta del i mine minner:

Her er et klipp fra Anime Oyako Gekijō/Pasocon Toraberu Tanteidan, også kjent som Superbook, en serie hvor hovedpersonene «dras inn» i bibelhistorien gjennom en Bibel som også fungerer som en slags portal (til alle dere purister må jeg bare beklage at dette klippet er fra den engelske versjonen):

Videre følger et klipp fra serien Taimu Kyōshitsu: Tondera Housu no Daibōken, eller The Flying House for dere som foretrekker engelsk. Her ber jeg dere legge spesielt merke til de interessante flagg-kombinasjonene som dukker opp etter 0:44 og 1:03:

Til slutt slenger jeg på en liten sak til (etter tips fra min lillebror Ingar Takanobu): En orkesterversjon av det som muligens er tidenes aller beste opening-theme, nemlig den originale kjenningsmelodien til Lupin III. Sax- og fløytesoloene er bare ren nytelse:

5 svar til “Om å mimre via YouTube”

  1. Superbook har jeg til og med sett på norsk engang. Spesielt at en så «smal» japansk serie har fått sin norske oversettelse. Hm…lurer på om serien er å få tak i på DVD. En gave til nevøer og nieser, kanskje?

    Akkurat Tondera House vet jeg ikke om jeg minnes like godt som Superbook. De animefortellingene som omhandler bibelhistorien som jeg husker handler i det minste stort sett om gammeltestamentlige historier. Men flaggkombinasjonene er jo legendariske:-D

    Godt å se at Lupin III-orkestreringen falt i smak. Jeg storkoser meg om dagene med å se episoder jeg vagt husker fra barndommen.

  2. dodo: Jeg har lagt igjen en riktig tvilsom kommentar borte hos deg, men jeg lurer på om den forsvant i et spamfilter eller noe…

  3. Det ble funnet, reddet og plassert der det skulle. Det var litt mange lenker for WordPress-innstillingene mine.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s