Om homiletisk kildevern

Er prekener opphavsrettlig beskyttet? Kan man holdes strafferetslig ansvarlig dersom man bruker historier, bilder eller retoriske vendinger man har snappet opp fra andres prekener? Spørsmålet er alvorlig ment, jamfør dette oppslaget i Vårt Land.

Bare så det er aldeles klinkende klart: Det at jeg legger ut noen prekenskisser på denne bloggen i ny og ne er ikke ment som en oppfordring til kriminell virksomhet. Så var det sagt.

Andre predikanter må selvsagt gjerne sitere herfra, gjøre (gjen)bruk av prekenpoeng og så videre. Jeg forventer heller ikke nødvendigvis detaljerte sporingsmekanismer på all slik inspirert resirkulering. Men dersom du skulle hente lengre sitater fra ting jeg skriver (og ikke bare hente litt sånn udefinert inspirasjon her) så ville jeg sette pris på om du la inn en liten bisetning om at du har funnet det aktuelle stoffet her på denne bloggen. På forhånd takk.

For min egen del så henter jeg inspirasjon fra andres arbeider. Selvsagt! Noen ganger resirkulerer jeg poeng jeg har plukket opp hos andre, andre ganger omarbeider jeg andres ideer til det mer ugjenkjennelige. Det meste jeg har lært av teologi har jeg jo dessuten lest et eller annet sted, og jeg prøver gjerne å flette inn litt «skikkelig» teologisk materiale i noen prekenavsnitt, så jeg trekker store veksler på mitt teologiske bibliotek også på prekestolen. I den grad jeg husker hvor jeg har poengene fra (og i den grad jeg har dem fra ett og bare ett sted) hender det sågar at jeg henviser til kilder. Det er ikke noe poeng for meg å skjule de idehistoriske sporene, for å si det sånn.

Likevel: Noen ganger – eller kanskje som oftest? – virker det i overkant strebersk å skulle utstyre preknene sine med eksplisitte kildehenvisninger.

La meg komme med et konkret eksempel. I anledning påsken 2008 la jeg ut fire prekener her på bloggen. Skjærtorsdagsprekenen jeg la ut da var delvis inspirert av en tekstgjennomgang i dataprogrammet LabOra Gudstjeneste, delvis av Kjell Skarseterhagens tekstgjennomgåelse i Luthersk Kirketidende 3/2008. Det har jeg ingen som helst problemer med å vedkjenne meg. Samtidig var poengene derfra såpass omarbeidede at det på ingen måte var snakk om direkte avskrift. Fra LabOra-gjennomgangen hentet jeg bildet av «Annerledeslandet», fra LK tanken om fatene som gjennomgangsmotiver. Men jeg valgte andre fat og en helt annen disposisjon enn Skarseterhagen brukte i sitt forslag, og jeg utnyttet Annerledesland-motivet på en ganske annen måte enn det var brukt i den opprinnelige konteksten. Skal man da henvise til disse inspirasjonskildene i selve prekenen? Jeg synes dette virker både tungvint og søkt…

Preken er preken og blogg er blogg. Her på bloggen kan jeg helt sikkert bli flinkere til å oppgi inspirasjonskilder. Kanskje jeg skulle utstyre prekenskissene mine med «Tips til videre lesning»?

Jeg får tenke litt på det. Nå må jeg begynne å skrive pinsedagspreken.

PS: Siterer du ting i skriftlige publikasjoner eller på andre blogger forventer jeg kildehenvisning etter vanlig skikk. Selvsagt.[1] Takk.

Noter/referanser

1. Kanskje jeg burde lage en side hvor dette sto helt eksplisitt? Jeg ser at andre bloggere gjør det.

6 svar til “Om homiletisk kildevern”

  1. Forfattere stjeler da også uhemmet, og innrømmer det til og med selv… Men sjelden mer enn en setning om gangen, vil jeg tro.

    Det hender jeg siterer lengre utdrag fra NNK dersom prekengjennomgangen er god. Dette er jo artikler som er lagd til inspirasjon for prekenskrivende prester, så dersom ikke det er greitt, så burde de jammen gjort oppmerksom på det!!

    Jeg pleier ikke å oppgi kilder i prekner. Det er kjedelig å høre på.

  2. Forøvrig interessant at Midttømme presiserer at prester ikke kan blogge om hva som helt. Hihi!! 😆

  3. Interessant tema, jeg er enig med Geir Sørebø i Vårt Land-artikkelen: Spre det glade budskap! Så dersom Harald eller andre prester finner inspirasjon i min forklaring av pinsens budskap, er det helt greit om dere bruker det i prekensammenheng… ; )

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s