Om fliser og bjelker

Jesus sa: Døm ikke, for at dere ikke skal bli dømt! Etter dommen dere dømmer med, skal dere selv få dom, og i samme mål som dere selv måler opp med, skal det også måles opp til dere. Hvorfor ser du flisen i din brors øye, men bjelken i ditt eget øye legger du ikke merke til? Eller hvordan kan du si til din bror: ‘La meg ta flisen ut av øyet ditt’, når det er en bjelke i ditt eget øye? Din hykler! Ta først bjelken ut av ditt eget øye! Da vil du se klart nok til å ta flisen ut av din brors øye. (Matteus 7:1-5)

Det er 5. søndag etter pinse, og en ting er aldeles klart: Dette er ikke søndagen for å moralisere.

Handler ikke kristendom om moral? Nei. Kristendom handler om nåde. Fordi vi alle er syndere handler Gud med oss i sin nåde. Gud ser på oss og tilgir oss alt det gale.

Handler ikke kristendom om moral? Jo. For det gode er fortsatt godt, og det å gjøre det gode er fortsatt riktig og godt. Gud er god og vil det gode – også gjennom oss.

Men nåden ligger altså i bunnen. Nåden som setter oss fri til å tørre å elske vår neste med virkelig radikal nestekjærlighet. Tørre, fordi vi vet at om vi skulle feile i forsøket og komme skjevt ut, så er Guds nåde der og dekker over det som gikk skeis.

Gud ser på oss gjennom nådens filter. Gud tilgir det gale og gleder seg over det gode. Skal ikke vi være like rause mot hverandre og slik gi det gode rom? Fordømmelsen tar håpet fra oss, men rausheten gir rom for den tydelige kjærligheten. Den kjærligheten som kan forandre verden.

For det er dette vi er kalt til: Å la det gode vinne fram i verden. Da må vi begynne med oss selv, slik Jesus sier så treffende i dagens evangelietekst, og slik Etty Hillesum, en overlevende fra siste verdenskrigs redselsleirer, sa det:

«Dette er den eneste muligheten – jeg ser ingen annen utvei – hver og en må gå inn i sitt eget vesen, og i seg selv utrydde og bekjempe alt det vi vil utrydde og bekjempe hos andre.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s