Om asylanter og konvertering

Kan man døpe seg til opphold i Norge? Spørsmålet har blitt aktuelt de siste dagene etter meldingene om at noen afghanske asylsøkere som har fått endelig avslag skal ha konvertert til kristendommen. I hvert fall noen av dem. Eller kanskje ikke så mange likevel (eller kanskje ingen i det hele tatt, i hvert fall i følge UNE-direktør Terje Skjeggestad), men noen – eller kanskje alle – skal ha blitt framstilt som konvertitter på afghansk fjernsyn i forbindelse med pilegrimsvandringen fra Trondheim til Oslo. Pastor Olav Slåtten i Josvakirken på Gjøvik skal ha døpt flere av afghanerne, minst tre av dem skal ha blitt døpt midt under de siste dagenes mediestorm, altså etter at de har fått endelig avslag på asylsøknaden.

Mange mener mye. Enkelte har også ment at afghanerne utnytter dåp som en siste desperat utvei for å få opphold. En av de mest nyanserte og innsiktsfulle kommentarene til saken så langt er faktisk levert av Lars Gule. Det er spennende å se at den priofilerte humanetiker, som ellers kunne vært troende til å hevde at religiøse argumenter ikke skal telle, uttaler seg som han gjør. Jeg er overbevist om at hans analyse er korrekt: Vi kan ikke granske asylsøkernes hjerter, derfor bør vi avstå fra å gjøre nettopp det, og i den aktuelle saken har motivene for dåp fint lite å si for faren de utsettes for ved hjemsendelse.

Jeg tror UNE gjør klokt i å gi seg og få denne saken ut av verden så raskt som mulig. Gi afghanerne opphold, og oppfordr så gjerne alle pastorer og prester til å tenke seg svært godt om før de døper asylsøkere som venter på svar på asylsøknaden sin. Søkere som har fått endelig avslag bør som hovedregel ikke døpes, tror jeg – åpner man for det, da har man slått inn på en farlig vei der dåp kan brukes som brekkstang for å få opphold. Dette er vanskelig, selvsagt, men det er vel slik at dersom en person har blitt kristen, da kan han vel like gjerne bli døpt etter at han har returnert til sitt hjemland? OK, så er det langt mellom pastorer og dåpsbasseng i Afghanistan, men likevel…

Men, summa summarum, i den aktuelle saken er parolen klar: La afghanerne få bli!

2 svar til “Om asylanter og konvertering”

  1. Å vurdere om en person tror eller ikke er noe som ikke burde vurderes av noe annet menneske enn den det selv gjelder, da kun Gud kan se den troende/ikke-troendes hjerte. Å derfor vurdere om asylsøkerne derfor virkelig har konvertert eller ikke blir derfor bare absurd, noe du påpeker meget bra.

  2. Har du hørt om Afghanerne som badet i Mjøsa og ble norske?

    Enig med deg, la dem bli. Og lurt å være litt restriktiv med dåpsvannet (vievannet?) i asylsaker. Men så var det jo dette med misjonsbefalingen da… 🙂

    Forresten er det på tide med litt dåpsopplæring for afghanerne. De har gått pilgrimsvandringen sin feil vei.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s