Om Guds rikes komme

Jeg er med i et husfellesskap, det vil si en slags bibelgruppe, og der har vi i det siste begynt å ta for oss bønnene i Fadervår. Forrige gang vi skulle ha møttes kunne jeg ikke delta på grunn av sykdom. Jeg hadde forberedt en kort innledning til en samtale rundt den andre bønnen i Fadervår: «La ditt rike komme.» Siden jeg aldri fikk presentert den innledningen den gangen legger jeg den ut her, til ettertanke.

Guds rike kommer av seg selv, uten at vi ber om det. Men vi ber i denne bønnen at det også må komme til oss. – Det skjer når den himmelske Far gir oss sin Hellige Ånd, så vi ved hans nåde tror hans hellige ord og lever et gudfryktig liv her i tiden og siden i evigheten.

(Fra Luthers lille katekisme)

Vi ber om at Guds rike skal komme. Men når ser vi for oss at det skal komme? Her og nå, eller i framtida?

«Guds rike er midt iblant dere!» sa Jesus. Budskapet han startet med å forkynne var slik: «Vend om – Guds rike er nær!» Samtidig finner vi mange Jesusutsagn som peker lenger fram ut over den virkeligheten vi lever i – til «himmelen» eller hva vi nå skal kalle det som ligger der framme og venter.

Hva ber vi egentlig om? At alle mennesker i hele verden må bli kristne, her og nå? Eller ber vi om at Jesus skal komme igjen så raskt som mulig? I sin tale om endetiden, slik denne gjengis i Matteus 24, der sier Jesus følgende: «Evangeliet om riket skal forkynnes i hele verden til vitnesbyrd for alle folkeslag, og så skal enden komme.» (Matt 24:14) Hva betyr dette? Kan vi framskynde Jesu gjenkomst ved å drive misjon? Vil vi i så fall det?

Som dere kanskje vil være kjent med så bruker jeg et bønne- og meditasjonshjelpemiddel som kalles Kristuskransen. Det går an å be Fadervår sammen med perlene i kransen, da knytter man de ulike bønnene til perlene etter hvert som man beveger seg rundt den. Den andre bønnen i Fadervår knyttes da til dåpsperlen. Det er en tanke jeg liker. «Gjør alle folkeslag til disipler; døp dem og lær dem!» befalte Jesus. Når mennesker blir gjort til disipler, da kommer vel Guds rike? Kanskje den pågående dåpsopplæringsreformen i kirka er et svar på denne bønnen.

Uansett hvordan vi tror at Guds rike kommer: Legg merke til hvem som er det underforståtte subjektet i bønnen. Det er Gud selv. Gud bærer selv ansvaret for at Guds rike skal komme. Det kommer ikke ved vårt strev, men fordi Gud lar det komme. Det er nåde, det også.

Guds rike kommer av seg selv, uten at vi ber om det. Men vi ber i denne bønnen at det også må komme til oss.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s